Hunden och fester

Hunden och fester

Då och då kan man behöva anordna en fest i hemmet. Det kan till exempel röra sig om en födelsedag, ett bröllop eller något helt annat. Oavsett anledning finns det en hel del att förbereda och hålla koll på och om man har en hund finns det ännu mer att tänka på.

Hunden ska kunna gå undan

Om hunden måste vara hemma under festen är det viktigt att låta hunden ha ett ställe där den kan gå undan. Om man har en källare eller kanske två våningar i huset kan det vara klokt att låta hunden vara på den ena våningen, och se till att inga andra än familjen går upp dit. På så sätt kan hunden känna sig trygg. Om hunden är mycket reserverad kan det också vara klokt att se till att man kan gå en alternativ väg när den behöver rastas, och att den har mat samt vatten där den ska vara. Överlag bör man hålla festen på en lugn nivå och dessutom bör man se till att musik med mera inte spelas på en för hög nivå.

Se upp med farliga saker

På en fest förekommer ofta ballonger, serpentiner, matpynt med mera. Det gäller att se till att hunden inte får i sig detta. Om hunden råkar äta en tårtdekoration eller något annat kan det få livshotande konsekvenser. Man måste till exempel se till att plocka undan saker som ramlar ner på golvet och det är också viktigt att se till att gästerna inte matar hunden med olika maträtter. Många saker som människan inte tror är farligt, kan faktiskt resultera i allvarliga skador. En snörbit, en liten leksak eller en tandpetare kan ställa till allvarliga skador i hundens mage. Ibland syns inte dessa genast utan hunden kan hinna bli riktigt dålig. Om man är mitt uppe i festen kanske man inte heller lägger märke till att hunden går ut i köket och äter från soporna, eller att den går undan på grund av illamående eller liknande.

Lämna bort hunden

Om man ska hålla en stor fest med mycket folk, aktiviteter, musik och liknande är det kanske allra bäst att lämna bort hunden till ett ställe där den kan känna sig trygg. Det finns gott om hunddagis där hunden kan spendera en eller flera nätter. Man lämnar då vanligen hunden på förmiddagen, och sedan tar personalen hand om hunden. De matar den, ser till att den har vatten, rastar den och leker med den. Hundar finner sig ofta väl tillrätta i miljön och även om den är lite orolig till en början bör man tänka på att den nog inte skulle ha haft det så roligt i hemmet om gäster med mera hade tagit den största delen av tiden.

dante