Kostnad för att äga hund!

Kostnad för att äga hund!

Visst är det fantastiskt kul att få äga en alldeles egen hund men med en hund tillkommer också en hel del kostnader som man behöver ha möjlighet att hantera. Det är sällan själva inköpet av hunden som är den största kostnaden utan att faktiskt ta hand om hunden till vardags. Mat och veterinärbesök kan komma upp till höga priser och utöver detta kommer utgifter för päls- och tassvård. Innan du köper en hund bör du alltså vara säker på att du har den ekonomi (och den tid) som en hund kräver. Att köpa en hund när man är medveten om att man inte kan ge hunden den vård och omsorg som behövs är endast själviskt.

En hund lever länge, längre än många andra typer av husdjur och när man beräknar kostnaden bör man tänka långsiktigt. Naturligtvis kan man aldrig veta hur ens livs eller arbetssituation kommer att se ut i framtiden men räkna med att en hund under sin livstid kostar någonstans mellan 150 000 och 250 000 kronor. I listan nedan kan du se de ungefärliga kostnaderna för en medelstor hund per år.

  • Mat – cirka 4000 kronor
  • Försäkring – 3500 kronor (snåla inte med försäkringen!)
  • Veterinärbesök – 3500 kronor
  • Pälsvård – cirka 2000 kronor
  • Leksaker och belöning i form av godis – 1500 kronor
  • Hunddagis – 130-150 kronor om dagen, cirka 700 för en full vecka.

Detta blir en total kostnad på cirka 14.500 kronor per år. En hund lever i genomsnitt cirka 13 år, så du kan säkerligen se att kostnaden är mer än vad många räknat med. Även om kostnaden är stor bör man aldrig ta ett lån för att finansiera en hunds liv, däremot kan man använda sig av Lånefynd.se för att finansiera själva hundköpet. Här kan du hitta riktigt bra och smidiga privatlån som låter dina hunddrömmar gå i uppfyllelse. En renrasig hund är generellt sett alltid dyrare än en blandras. Man bör räkna med att priset för en renrasig valp inte kommer att ligga under 8000 kronor, medan en riktigt fin blandras kan köpas för under 5000 kronor. En blandras är inte sämre än en renrasig hund; anledningen till de olika priserna är att det krävs betydligt mer tid och arbete att föda upp renrasiga valpar.

Uppfödare eller privatperson?

Du bör alltid välja att köpa din hund från en registrerad uppfödare, oavsett om du köper en renrasig hund eller en blandras. På så sätt har du en större garanti på att hunden är frisk och att du slipper problem i framtiden med t.ex. sjukdomar eller höftproblem. Det finns mängder med professionella och seriösa uppfödare att vända sig till när det är dags att köpa hund. Är du tveksam kan du alltid hitta en uppfödare eller kennel via SKK, Svenska Kennelklubben.

dante