Vårda hundens tassar

Vårda hundens tassar

De flesta som skaffar en hund är pålästa och vet att den behöver skötsel. Ibland behöver pälsen klippas eller kammas, tänderna ska borstas och den behöver regelbunden motion. Vad många inte tänker på är att även tassarna behöver få sig lite extra omvårdnad ibland för att inte skapa onödigt lidande hos hunden.

Klor och päls

En del hundar, särskilt de med lång päls, får mycket päls mellan trampdynorna som man kan behöva klippa bort. Detta kan ställa till problem på vintern till exempel då det kan bildas snöklumpar under tassarna vilket gör ont. En av de viktigaste sakerna när det kommer till tassarna är att klippa klorna. Hur mycket hunden än är ute och rör på sig är det sällan tillräckligt för att klorna ska slitas naturligt vilket gör att de behöver klippas. Om hunden får för långa klor riskerar den att få svårt att gå och kan börja belasta tassarna fel.

Vårda tassarna under vintern

Under vintern behöver tassarna extra mycket omvårdnad. Salt, grus och sand sliter på tassarna och kan orsaka sprickor som gör ont. Kontrollera hundens tassar, om de ser torra ut kan de behöva smörjas in med en särskild salva för tassar. Ju mer välvårdade tassarna är desto större motståndskraft får de mot slitage från vägsalt och så vidare. Var också noggrann med att spola av hundens tassar om ni har varit ute och gått på en väldigt grusig eller saltad väg. Hundar som har stora problem med tassarna kan behöva ha skor på sig, även om det hör till ovanligheterna. För att hitta rabatterad utrustning till hunden kan du kolla hos Kampanjjakt. Köldkramp är också vanligt om det är kallt ute så håll koll på att hunden inte börja halta eller lyfter upp en tass i taget.

Så tar du hand om tassarna på sommaren

Det viktigaste att tänka på under sommaren är att hunden inte får bränna tassarna. När solen ligger på kan asfalten bli extremt varm och en hund som går på den varma asfalten riskerar att få brännskador på tassarna. För att undvika detta bör du inte rasta hunden på asfalt under varma dagar utan försök hitta annat underlag som inte blir lika varmt. Om du är osäker på hur varm marken är kan du testa att lägga handflatan mot. Är det för varmt för att du ska kunna ha handen mot så är det även för varmt för hundens tassar.

Att regelbundet kontrollera hundens tassar är viktigt för att undvika att den får problem med dem. Ta för vana att kolla tassarna varje dag och torka alltid av dem efter en promenad på grusigt underlag. Du kan till exempel passa på att kolla tassarna medan du kelar med hunden så att det blir en positiv upplevelse för den och en mysig stund.

dante