Fästingar har funnits i den svenska naturen länge. Dock har det under den senaste tiden blivit mer och mer vanligt att nya fästingarter upptäcks. Den vanliga fästingen har benägenhet att sprida sjukdomar, men fästingarten brokig hundfästing har en ännu större risk för just detta. Denna fästing kan nämligen bära på en parasit som kan ge en malarialiknande sjukdom. Denna sjukdom kan till och med vara dödlig. Man misstänker att fästingen kommit till Sverige med hjälp av flyttfåglar. I takt med att det blir varmare i klimatet har sedan fästingarten spridit sig ännu längre norrut. Det första fyndet av arten gjordes år 2010 i Skåne och år 2012 gjordes ett nytt fynd. År 2017 gjordes dessutom två nya fynd av fästingen.
Vem kan drabbas av fästingsjukdomar?
När det gäller vanliga fästingsjukdomar kan både djur och människor drabbas. Även de sjukdomar som brokig hundfästing sprider kan drabba både hund och människa. Än så länge verkar det som att fästingen inte är lika sugen på människoblod som på hundblod, och därför har inga svenskar smittats av fästingen än så länge. År 2012 smittades dock en hund men den hade fått smittan i Frankrike. Man kan därför inte säga helt klart att den variant av brokig hundfästing som finns i Sverige har smittan med sig men det kan heller inte uteslutas. Fästingar är små djur och det är inte helt lätt att upptäcka dem. Ofta märker man inte ens att man fått ett fästingbett förrän efter några dagar och då kan risken vara stor att man redan smittats med sjukdomen. Därför är det viktigt att kontrollera kroppen efter att man varit i skog och mark.
Hur kan man skydda sig?
Det är svårt att skydda sig mot fästingar och fästingbett, det kan man inte förneka. Det finns dock vissa knep man kan ta till. med rejäla friluftsbyxor vars byxben stoppas ner i strumpor och stövlar, samt en tröja som stoppas ner i byxlinningen är man mer skyddad än om man går barfota i shorts och T-shirt. Det finns också olika typer av medel man kan spraya på kroppen för att fästingarna ska hålla sig borta. Om man har djur finns det både lösningar att lägga i pälsen, schampon och så kallade fästinghalsband som minskar risken för att djuret ska få fästingar på sig. Det är också bra att kamma ur djurets päls och titta igenom sin egen och resten av familjens kroppar när man varit ute i skogen. Idag finns det också vaccin mot vissa fästingburna sjukdomar, och det kan vara ett bra alternativ.