Varma bilar blir hundars död

Varma bilar blir hundars död

Varje år kommer sorgfulla rapporter om hur hundar har dött av värmeslag till följd av ägarens oaktsamhet och det tåls därmed att upprepas hur farligt det är att lämna hunden i bilen under sommarhalvåret.

Den farliga bilen

Det behöver inte vara särskilt varmt utomhus för att temperaturen i bilen ska stiga till farliga nivåer enligt Länsstyrelsen. Hundar kan inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas ymnigt och därmed överhettas de snabbare än människor gör.

Krossa rutan

Om man ser att en hund lider i en bil bör man försöka få tag i ägaren men om det inte går kan man krossa en fönsterruta. Detta räknas i Brottsbalken 24:4 som nödvärn.

Kyl hunden

När värmen i kroppen blir för hög börjar kroppens celler att sluta fungera och dö. För att avhjälpa detta bör en överhettad hund kylas ner och detta görs till exempel genom att skölja hunden med svalt vatten eller täcka den med blöta handdukar. Det är viktigt att vattnet inte är för kallt då kraftig kyla gör att kroppen svarar med att försöka hålla kvar kroppsvärmen, vilket kan förvärra situationen ytterligare. Även om hundens tycks återhämta sig kan den få skador för livet eller avlida en tid därefter.

dante