Tips för löpande tikar

Tips för löpande tikar

Visst är det trevligt att ha en tik, men har du tänkt på hur du ska göra när hon löper? Det gör hon två gånger om året och varje löp varar i cirka tre veckor. Först kommer ett förlöp och sedan höglöpet. Det är under den här perioden hon kan bli dräktig, så om du inte vill ha huset fullt av hundvalpar bör du hålla hanhundar på avstånd och framför allt aldrig lämna tiken obevakad med en hanhund. Det finns några saker du bör vara beredd på när din tik får sitt första löp: fläckar, förändrat beteende och skendräktighet.

Löpande tik kan bli dräktig

När tiken löper blöder hon. Vissa hundar är väldigt renliga av sig och slickar själva bort blodet både från sig själv och det som eventuellt hamnar på golvet. Andra tikar bryr sig inte alls. Det kanske du gör och för att undvika blodfläckar på utemöblerna kan du satsa på hammockdynor med tvättbart tyg eller lägga en filt över soffan för att skydda den. Det finns också speciella tikskydd att köpa som är som en liten underbyxa du fäster med ett kardborreband och som tiken har på sig inomhus medan hon löper. Tikskyddet har hål för svansen och finns i många olika storlekar. Du fäster enkelt ett vanligt trosskydd i byxan som du sedan kastar och byter mot ett nytt några gånger om dagen.

För en del tikar går löpet ganska obemärkt förbi, medan andra får förändrat beteende. En tik som inte gillar främlingar kan plötsligt bli väldigt kärvänlig under höglöpet och en annars aktiv hund kan verka trött och hängig. Precis som för människor är det helt normalt att tikar reagerar på olika sätt. Vissa tikar löper så lite att det inte märks. Efter löpet kan hon bli skendräktig. Hon kan då uppvisa alla symptom på att vara dräktig, från ökad aptit och svullen mage till växande juver och en vilja att bygga bo.

Separat rastgård för löpande tikar

Om tiken inte ska paras är det jobbigt för både henne och för hanhundar att träffas under löpet. I Stockholm har man löst det med könsseparerade rastgårdar för hundar på Södermalm så att man i lugn och ro kan rasta sin löpande tik utan att en stressig situation behöver uppstå ifall det är hanhundar i rastgården. Löpet kan innebära lite krångel, men det är vanligen bara två gånger om året.

dante