Hundars munhälsa är ett stinkande problem

Hundars munhälsa är ett stinkande problem

I artikeln Allt fler hundar har sämre tänder skriver SVT Halland om detta stora problem som drabbar hundar och hundägare.

Statistik från Agria

Det är det stora försäkringsbolaget Agria som kommer med statistiken. Det hemska med en sämre munhälsa är att det för med sig tandsten, tandköttsinflammationer och till och med tandlossning när sjukdomen har existerat ett tag. Försäkringsbolaget liksom veterinärer ser en kraftig uppgång i tandproblemen och det är numera så vanligt att försäkringsbolagen oftast väljer att inte ersätta sina försäkringstagare för orala problem.

Munsanering

Som svar på problemet låter många hundägare sina hundar åka till veterinären för att få tänderna översedda då och då. Det innebär att hundarna sövs och att hundens tänder sedan putsas och fixas. Ibland behöver tänder dras ut och då görs det på samma gång. Det är svårt för både hundägare och veterinär att veta om hunden har ont men det är troligt då tandproblem ofta skapar stort obehag och smärta hos människor. Varför skulle det vara annorlunda för hundar?

Tandkräm är gott

Lösningen på problemet stavas tandborstning. Idag finns det både speciella tandborstar och tandkrämer som är avsedda för hundar. Det kan vara otäckt för hunden att få tandborsten stoppad i munnen men som tur är finns det tandkräm med smaksättning. Vad sägs till exempel om att borsta tänderna med leverpastejstandkräm?

Söta saker

Grundorsaken till dålig munhälsa handlar inte bara om att hundägare glömmer bort att borsta tänderna. Själva problemet är att socker och andra kolhydratstinna matrester samlas runt tänderna och detta älskar munnens skadliga bakterier. Då kan man fråga sig vad sockret och dessa andra livsmedel har i hundarnas munnar att göra? Kanske vore det bättre att se över hundens kost och utfodra på ett sätt som faktiskt främjar munhälsa istället för stjälpa den?

dante