Att bada sin hund

Att bada sin hund

Vi människor har behov att tvätta oss regelbundet för att vidhålla en god hygien, och det kan vara lätt att tänka att hundar har samma behov, om det är första gången man äger en hund. Sanningen är dock att hundar, om de fick bestämma själva, aldrig skulle bada. Eftersom hundar idag lever tillsammans med människor krävs det dock ett bad då och då, eftersom även hundar börjar lukta lite för mycket hund till slut, men de behöver definitivt inte tvättas lika ofta som människor. Faktum är att en dusch en eller två gånger om året räcker för de flesta hundraser. Undantaget är de hundar som har en päls med särskilda behov, till exempel om man har en långhårig ras med päls som lätt blir smutsig och tovig.

Anledningen till att hundar kan bada så sällan är att deras päls och hud skyddas av ett naturligt fettlager. Detta skyddande lager har både funktionen att isolera hunden från kyla och värme, och att förhindra att smuts tränger igenom. Om man tvättar hunden för ofta riskerar man att skada detta fettlager, vilket alltså får direkt motsatt effekt som man vill uppnå med att tvätta hunden; den kommer att bli smutsigare och lukta mer illa, då smutsen kan tränga igenom lättare.

Av samma anledning (att skydda fettlagret) är det viktigt att man använder ett milt schampo när man tvättar hunden. Allra helst ska man använda ett schampo som är särskilt anpassat för hundar, men det går också bra med exempelvis en mild såpa.

Något annat som är viktigt att tänka på när man tvättar sin hund är att göra det till en så trygg och positiv upplevelse som möjligt för hunden. Det finns flera saker som kan göra en hund stressad när det är dags för en dusch, vilket beror på att de flesta hundar inte tycker om att bli blöta överhuvudtaget. Något annat som många hundar tycker är obehagligt är det hala underlag som skapas av blött kakel eller ett blött badkar. Det kan därför vara en bra idé att lägga ut en handduk för hunden att stå på. Något annat som kan göra upplevelsen mindre läskig för hunden är att man stänger dörren till badrummet, så att den har en mindre yta att hålla uppsikt över. Nackdelen med det är att man blir instängd med sin hund på en begränsad yta, och som de flesta vet är blöt hund inte en särskilt behaglig lukt. Därför är det viktigt att se till att man har bra ventilation i badrummet, till exempel med hjälp av en Intellivent Fresh badrumsfläkt.

Självklart är det också viktigt att som matte eller husse hela tiden visa för hunden att det inte finns något att vara orolig för genom att tala lugnande med den. När man först ska börja skölja hunden bör man använda ljummet vatten, och spola med mjuk stråle nära pälsen – återigen för att inte skrämma upp hunden eller orsaka något obehag. Efter att man har schamponerat pälsen (och varit noga med att undvika ögon och öron) och sköljt av den gäller det att ducka för hundens ruskning, som oundvikligen kommer. Sedan är det bara att ta fram handduken och torka av det värsta, varefter pälsen får lufttorka. Tvättningsproceduren avslutas med mycket beröm och lek, och kanske en hundgodis eller två. Då kommer man att ha en hund som förhoppningsvis inte är rädd för att kliva in i duschen eller badet nästa gång det är dags.

dante